O nas

Kochani, zbliżają się przełomowe chwile w historii powstawania naszego Przedsiębiorstwa Społecznego – chciałabym zwrócić się do Was z prośbą o pomoc, ale najpierw kilka słów o przedsięwzięciu, które w ostatnim czasie bezgranicznie  pochłania nasze myśli i czyny. Chciałam napisać, że wszystko zaczęło się od programu „Absolwent z przyszłością” (FIO 2017), ale tak naprawdę wszystko zaczęło się dużo, dużo wcześniej, kiedy pracując z młodzieżą w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym, docierało do nas coraz więcej sygnałów o tym jak trudno poradzić sobie naszym absolwentom po ukończeniu szkoły. Tak, więc w 2017 roku  realizowaliśmy kolejny nasz projekt mający pomóc absolwentom kształcenia specjalnego, tylko tym razem skupiliśmy się jeszcze na  opracowaniu   strategii pomocy osobom z niepełnosprawnością ze Słupska i powiatu słupskiego. Diagnoza  była jasna – MUSZĄ POWSTAĆ: Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych z niepełnosprawnością znaczną, głęboką i wieloraką oraz  miejsce pracy dla  absolwentów, którzy chcą i mogą pracować.

ŚDS działa  już od września, a my pracujemy nad utworzeniem Przedsiębiorstwa Społecznego.

W sierpniu 2018 – OWES Słupsk zorganizował dla nas wizytę studyjną w Szczecinie w ośrodkach prowadzonych przez PSONI oddział Szczecin  – wróciliśmy naładowani energią, która procentuje do dziś! Jeszcze we wrześniu rozpoczęliśmy starania o lokal, cudownym zbiegiem okoliczności  mogliśmy ubiegać się o  użyczenie od Urzędu Miasta budynku przy ulicy Gdyńskiej 13a. Powstało wówczas nasze porozumienie czterech Stowarzyszeń: Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Dorosłym „PRZYSTAŃ” Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną koło w Słupsku. Stowarzyszenie Przyjaciół Niepełnosprawnych „DAJMY IM RADOŚĆ” Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „WIATRACZEK”

Wszyscy zgodnie podjęliśmy uchwałę o wspólnych działaniach na rzecz utworzenia Przedsiębiorstwa Społecznego dla naszych podopiecznych – liderem tego porozumienia zostało nasze Stowarzyszenie „PRZYSTAŃ”.

Zależało nam bardzo, aby w działania włączyć rodziców i samych absolwentów. Trochę trwało zanim ostatecznie wyłoniła się grupa inicjatywna  zaangażowana w utworzenie miejsca pracy i aktywizacji absolwentów. Odbyło się wiele spotkań, rozmów, warsztatów a nawet uroczystości, których celem była integracja naszego środowiska i opracowanie biznesplanu dla Przedsiębiorstwa Społecznego, które ostatecznie nazwaliśmy „PRZYSTANIĄ”. Niestety „po drodze” okazało się, że nasza „PRZYSTAŃ”  wymaga remontu i przystosowania do  potrzeb osób z niepełnosprawnością. Podejmowaliśmy wiele prób, aby zdobyć środki na remont… ciągle walczymy, m.in. piszemy projekty infrastrukturalne…  nie mamy szans na środki z PFRON, bo musimy przez rok użytkować lokal, a przecież nie możemy, – bo nie uzyskamy zgody na jego otwarcie  – błędne koło! Dlatego dziś zaczynamy Kampanię Społeczną, której celem jest pozyskanie środków na remont. Wierzymy, że dzięki wsparciu wrażliwych ludzi, którzy potrafią się dzielić, uda nam się zrealizować naszą misję i pomóc  młodym ludziom z niepełnosprawnością, aby dostali od życia to, na co w pełni zasługują – pracę i dorosłe spokojne życie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, dziękując za każdy gest wsparcia i zrozumienia.

Zofia Stodoła